Ιχθυοτροφεία Σελόντα: Στο μικροσκόπιο ο ισολογισμός

Scripta Manent - Παρασκήνιο Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 07:26
Ιχθυοτροφεία Σελόντα: Στο μικροσκόπιο ο ισολογισμός

Επειδή θέλουμε να είμαστε ακριβοδίκαιοι προς όλους και επειδή ανταποκρινόμαστε στα αιτήματά σας, λόγω της επικείμενης συγχώνευσης των δυο εταιρειών, σήμερα στο μικροσκόπιο θέτουμε τα Ιχθυοτροφεία Σελόντα.

Όταν η οικογένεια Πιτάκα πούλησε την Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες στον Γεωργιανό Κάχα Μπεντουκίντζε, πήρε μετρητά «στο χέρι», ενώ η οικογένεια Στεφανή όλο αυτό το διάστημα –λόγω οικονομικής κρίσης και πτώσης αξιών στο Χ.Α.- βλέπει την περιουσία της διαρκώς να μειώνεται, έως και αδίκως  να απαξιώνεται.

Παρά ταύτα, οι βασικοί μέτοχοι των Σελόντα δεν σταμάτησαν τη δραστηριότητα του ομίλου τους, διατηρώντας στο ακέραιο τις θέσεις εργασίας και τον εξαγωγικό προσανατολισμό των προϊόντων του.

Κατά τη διάρκεια όμως του 2012 τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας μειώθηκαν σε 16,6 εκατ. από 23,8 εκατ. ευρώ και ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός διατηρήθηκε στα ίδια περίπου επίπεδα, καθώς ανήλθε σε 155,997 εκατ. από 154,173 εκατ. ευρώ. Ήταν δηλαδή 9,37 φορές τα ίδια.

Οι συνολικές υποχρεώσεις ανήλθαν σε 267,8 εκατ. από 235,4 εκατ. ευρώ και οι ελεύθερες ταμειακές ροές πέρασαν σε αρνητικό επίπεδο, διαμορφούμενες σε 3,761 εκατ., από θετικές 7,713 εκατ. το 2011.

Την ίδια περίοδο, οι αμοιβές ανήλθαν σε 2,206 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα μεγαλοστελέχη της εταιρείας ό,τι και αν έκαναν και όπως και αν λειτούργησαν, κάθε μήνα εισέπρατταν το μισθό τους, σε βάρος των βασικών μετόχων και των μικρομετόχων της.

Επιπλέον, να επισημανθεί ότι στην επικείμενη συγχώνευση προφανώς τον πρώτο λόγο θα πρέπει να έχει η οικογένεια Στεφανή και όχι η πλευρά του Δία και μάλιστα με αυστηρές ρήτρες πλέον, για τις αμοιβές των στελεχών.

Τέλος, αξίζει να ενισχυθεί ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας από τις τράπεζες, καθώς είναι καθαρά εξαγωγικός και προσφέρει πολύτιμα έσοδα και εξίσου πολύτιμες θέσεις εργασίας, σε αντίθεση με την περίπτωση π.χ. του αφειδώς (ανά)χρηματοδοτούμενου Σφακιανάκη, μιας καθαρά εισαγωγικής εταιρείας, που πουλάει μόνο στην Ελλάδα.