Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελληνο-ρωσικό Συμπόσιο, χωρίς …κυρίως πιάτο!

Scripta Manent - Παρασκήνιο Τετάρτη, 03 Απριλίου 2013 19:25
Ελληνο-ρωσικό Συμπόσιο, χωρίς …κυρίως πιάτο!

Οι προσπάθειες που γίνονται για την ενίσχυση των ελληνο-ρωσικών οικονομικών σχέσεων και κυρίως για την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, δυστυχώς δεν περιβάλλονται με τη δέουσα προσοχή και φροντίδα από ελληνικής πλευράς.

Δυστυχώς, στο συμπόσιο που άρχισε σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, Πέμπτη, με θέμα «προωθώντας Ελληνικά προϊόντα στην ρωσική αγορά», οι ρωσικές συμμετοχές είναι σαφώς υποβαθμισμένες, γεγονός που αποδίδεται και σε πολιτικούς λόγους. Οι οποίοι προφανώς έχουν να κάνουν και με την υποβάθμιση των σχέσεων από την πλευρά της χώρας μας και φυσικά με τη συνεπακόλουθη δυσαρέσκεια από την πλευρά των ρώσων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στις εδώ εργασίες του συμποσίου, δεν μετέχει καμία σοβαρή ρωσική αλυσίδα, κανείς εκπρόσωπος επίσημου ρωσικού οργάνου και κανένα στέλεχος κανενός ρωσικού υπουργείου.

Να θυμίσουμε μόνο ότι σε άλλες εποχέ , ακόμα και ο Πριμακόφ, πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ρωσικού εμπορο-βιομηχανικού επιμελητηρίου, είχε έρθει στη χώρα μας, προσδοκώντας σε μια μονιμότερη συνεργασία, ματαίως όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι στο συμπόσιο μετέχουν μόνο ελληνικές παραδοσιακής νοοτροπίας εταιρίες μικρού μεγέθους και ελάχιστες μικρομεσαίες , που τώρα χτίζουν το εξαγωγικό τους προφίλ.

Αντιστοίχως, από ρωσικής πλευράς, μετέχουν κυρίως εταιρείες τις οποίες ελέγχουν ελληνικά συμφέροντα.

Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι τουλάχιστον το ελληνικό Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσω του γενικού γραμματέα του Δ. Μελά, έχει αγκαλιάσει την όλη προσπάθεια.