22 χρόνια από τον θάνατο του θρυλικού Άιρτον Σένα

Sports Idols Κυριακή, 01 Μαΐου 2016 12:51
22 χρόνια από τον θάνατο του θρυλικού Άιρτον Σένα

Η 1η Μαΐου σηματοδοτεί για πολλούς ανθρώπους ένα φόρο τιμής στους εργάτες και την εργατική τάξη. Για άλλους είναι μια μέρα γιορτής για την κλιμάκωση της άνοιξης και τον ερχομό του καλοκαιριού. Για κάποιους, όμως, είναι μια «μαύρη μέρα» για όλο τον παγκόσμιο αθλητισμό και ειδικότερα για τον μηχανοκίνητο. Αυτό γιατί την Πρωτομαγιά του 1994 έχασε τη ζωή του ο θρυλικός πιλότος της Φόρμουλα 1, Άιρτον Σένα.

Γράφει ο Αλέξανδρος Δαέλης

Εκείνη την αποφράδα Κυριακή, που όπως και σήμερα συνδίαζε την Πρωτομαγιά με το Πάσχα, θυμάμαι να παρακολουθώ με τα αδέρφια μου την κούρσα στη διαβόητη πίστα της Ίμολα στην Ιταλία -όπως γινόταν με τις περισσότερες κούρσες σε μια εποχή που η Φόρμουλα 1 ήταν απίστευτα δημοφιλής- και να βλέπω τη σύγκρουση στη στροφή Ταμπουρέλο. Λίγες ώρες αργότερα επιστρέφοντας στο σπίτι από μια επίσκεψη είδαμε στην τηλεόραση την ανακοίνωση του θανάτου του.

Ακόμα και για έναν δεκάχρονο όπως εγώ η θλίψη ήταν τεράστια. Μπορεί να μην καταλάβαινα πολλά για το σπορ αλλά ο τρόπος με τον οποίο αγωνιζόταν και αυτό που έβγαζε προς τα έξω τον είχαν αναγάγει σε είδωλο. Ο θάνατος του ακόμα θρηνείται και η ζωή του εξυμνείται από όλους τους φίλους της Φόρμουλα 1 ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι του βαθμού στον οποίο επηρέασε το άθλημα, πριν, αλλά και μετά τον θάνατο του.

Το τραγικό ατύχημα έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο επισημαίνοντας το στάτους του Σένα όχι μόνο σαν επαγγελματία οδηγού αλλά και ανθρώπου. Πλέον, όταν σκεφτόμαστε τον Σένα ξεχωρίζουμε τρεις διαφορετικούς τομείς. Την οδηγική του ιδιοφυΐα, την ανθρώπινη ποιότητα και τη σημαντική κληρονομιά που άφησε.

 

 

Ακόμα και τώρα πολλοί σύγχρονοι και παλαιότεροι οδηγοί τον χαρακτηρίζουν ως τον «καλύτερο οδηγό που έζησε ποτέ». Ήταν διάσημος για τους απίστευτα γρήγορους γύρους του που του έδωσαν 65 φορές την pole position καθώς και για την ικανότητα του να οδηγεί στη βροχή. Επίσης, είναι ο μοναδικός που έχει κερδίσει έξι φορές στη δυσκολότερη και απαιτητικότερη πίστα, αυτήν του Μονακό.

Μέσα στην πίστα κυνηγούσε τη νίκη με κάθε ικμάδα των δυνάμεων του και ήταν αδίστακτος. Θα έκανε ότι χρειαζόταν για να κερδίσει και οι μάχες του με τους Προστ και Μάνσελ θα μείνουν αξέχαστες. Τελικά κατάφερε να κατακτήσει 41 από τις 162 κούρσες που συμμετείχε και αναδείχθηκε τρεις φορές (1988, 1990, 1991) Παγκόσμιος Πρωταθλητής.

Εντελώς αντίθετη με την έντονη και άκαμπτη του θέληση για επικράτηση εντός της πίστας ήταν η προσωπικότητα του όταν αφαιρούσε το κράνος και έβγαινε από το μονοθέσιο. Όλοι μιλούν για έναν άνθρωπο απλό, ανεπιτήδευτο, φιλεύσπλαχνο και γεμάτο ανθρωπιά. Είχε πολύ μεγάλη πίστη στη Χριστιανική θρησκεία και του άρεσε να διαβάζει τα εδάφια της βίβλου. Το απίστευτό φιλανθρωπικό του έργο έμεινε κρυφό από τη δημοσιότητα μέχρι και μετά τον θάνατό του. Η συνεχώς αυξανόμενη φτώχια στην πατρίδα του ήταν ένα θέμα που τον ανησυχούσε πολύ και προσπαθούσε να βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις. Τελικά έφτασε στο σημείο να δωρίσει περίπου 400 εκατ. ευρώ σε φιλανθρωπικούς σκοπούς. Λίγο πριν φύγει από τη ζωή έβαλε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός φιλανθρωπικού οργανισμού που θα βοηθούσε τα φτωχά παιδιά στη Βραζιλία. Αυτό έμελε να είναι το σημερινό Ινστιτούτο Άιρτον Σένα που συνεχίζει να προφέρει ακόμα και σήμερα σύμφωνα με τις επιταγές του. 

 

 

Τέλος, ο τραγικός του θάνατος άφησε μια τεράστια κληρονομιά στη Φόρμουλα 1. Μαζί με τον θάνατο του Αυστριακού Ρόλαντ Ράτζενμπέργκερ μία μέρα πριν, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για την ασφάλεια των οδηγών της κορωνίδας του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Μετά από αυτά τα τραγικά γεγονότα η FIA αποφάσισε να αλλάξει τους κανονισμούς ασφαλείας και πρόληψης ατυχημάτων έτσι ώστε να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο. Έτσι και έγινε. Ο Σένα είναι ο τελευταίος πιλότος της Φόρμουλα 1 που έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια Γκραν Πρι, με τον Ζιλ Μπιανκί να είναι γενικότερα το τελευταίο θύμα (τραυματίστηκε το 2014 και έφυγε από τη ζωή το 2015). Η θυσία του Σένα άλλαξε για πάντα το σπορ.

Όλα αυτά κρατούν τον μύθο του Άιρτον Σένα ζωντανό στο μυαλό όλων όσων τον πρόλαβαν αλλά και όλων όσων έμαθαν για εκείνον μετά τον θάνατό του. Τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά του γνωρίσματα σαν οδηγός και σαν άνθρωπος του έχουν προσδώσει πολύ δίκαια τον χαρακτηρισμό του «Θρύλου». Ευχαριστούμε για τις μνήμες Άιρτον !!!