Η αναλυτική παρουσίαση των χορηγών του EURO 2016

Sports Idols Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016 18:32
Η αναλυτική παρουσίαση των χορηγών του EURO 2016

Σε λίγες ώρες στο γήπεδο Σταντ ντε Φρανς του Παρισιού θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου, που σε κάθε περίπτωση θα μείνει στην ιστορία ως το μεγαλύτερο λόγω της συμμετοχής 24 ομάδων. Το μεγαλύτερο, όμως, θα είναι και σε εμπορικό επίπεδο, με 16 εταιρείες κολοσσούς να συνδέονται μαζί του ως επίσημοι χορηγοί, υποστηρικτές, πάροχοι και συνεργάτες.

Τα κορυφαία ποδοσφαιρικά αστέρια των χωρών της «Γηραιάς Ηπείρου» θα ξεδιπλώσουν στα γήπεδα της Γαλλίας το ταλέντο τους, σε μία διοργάνωση που θεωρείται από τις σπουδαιότερες στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα. Παραδοσιακά το EURO είναι ένα τουρνουά με πλούσια ιστορία και προκαλεί το ενδιαφέρον των ποδοσφαιρόφιλων σε όλο τον πλανήτη. Οπότε, είναι φυσιολογικό να ελκύει και μεγάλους χορηγούς, αφού αποτελεί ιδανικό «εργαλείο» για  διαφημιστική προβολή.

Το «S&B», πιστό στο ρόλο του ως η πιο έγκυρη πηγή ενημέρωσης στην Ελλάδα για τα θέματα της αθλητικής βιομηχανίας και του μάρκετινγκ, σας αποκαλύπτει ποιοι είναι οι σπόνσορες του φετινού EURO, που θα παίζουν κομβικό ρόλο στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Το χορηγικό ταξίδι του EURO 2016 ξεκίνησε το 2012, όταν η CAA Eleven, μία νεοσύστατη εταιρεία που δημιουργήθηκε από τον όμιλο Creative Artists Agency (εκ των σπουδαιότερων στον τομέα του αθλητικού μάρκετινγκ και της εκπροσώπησης αθλητών, καλλιτεχνών, κλπ), ανέλαβε εκ μέρους της ΟΥΕΦΑ τη διαχείριση των τηλεοπτικών, εμπορικών και χορηγικών δικαιωμάτων του EURO 2016. Οι άνθρωποι της CAA Eleven εγγυήθηκαν στη διοίκηση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας πως θα συγκέντρωναν τουλάχιστον 1,3 δισ. ευρώ.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μία ξεχωριστή στρατηγική κατά την οποία θα χώριζαν τους σπόνσορες σε δύο κατηγορίες. Στη μία θα ήταν εταιρείες που η λειτουργία τους επεκτείνεται στο διεθνές στερέωμα και στην άλλη εταιρείες που σχετίζονται κυρίως ή αποκλειστικά με τη γαλλική αγορά. Επιπροσθέτως, επέλεξαν συνεργασίες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε πολλοί από τους χορηγούς να βοηθήσουν στην ομαλή λειτουργία της διοργάνωσης όχι μόνο με τα χρήματα που θα προσέφεραν αλλά και με διάφορες υπηρεσίες ή υλικά αγαθά. Αναλυτικά οι χορηγοί του EURO 2016:

 

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

Adidas: Η μεγάλη γερμανική εταιρεία είναι μόνιμος συνεργάτης κάθε διοργάνωσης της ΟΥΕΦΑ. Θα απολαύσει την πιο ευρεία προβολή σε κάθε έναν από τους 51 αγώνες, αφού προμηθεύει την επίσημη μπάλα του τουρνουά, την «Beau Jeu» (Όμορφο Παιχνίδι στα γαλλικά), τα ρούχα και τα παπούτσια των διαιτητών καθώς και τις εμφανίσεις των εθελοντών και των στελεχών της διοργάνωσης.

Carlsberg: Η μεγάλη δανέζικη ζυθοποιία αγόρασε το δικαίωμα να φέρει τον τίτλο της επίσημης μπύρας του EURO 2016. Με το καλοκαίρι να μπαίνει σε όλη την Ευρώπη και τη σχέση μεταξύ μπύρας και παρακολούθησης ποδοσφαίρου να παραμένει πολύ στενή, η Carlsberg ευελπιστεί να διαφημιστεί σε όλο τον πλανήτη. Φυσικά δεν έχει αφήσει το θέμα στην τύχη, αλλά έχει ετοιμάσει στρατηγική μάρκετινγκ αξίας 80 εκατ. ευρώ.

Coca-Cola: Είναι πολύ δύσκολο για κάποιον να ονομάσει έστω μία μάρκα που να έχει πιο εκτενή χορηγική παρουσία στον παγκόσμιο αθλητισμό από την Coca-Cola. Η εταιρεία κολοσσός των αναψυκτικών είναι πάντα εκεί στις μεγάλες διοργανώσεις και το ίδιο θα συμβεί και στο EURO. Η εταιρεία έχει οργανώσει διάφορες δράσεις που εκτείνονται από τα γήπεδα και τα fan zones όπου θα συγκεντρώνονται οι φίλαθλοι, έως και τα σπίτια όσον παρακολουθούν από την τηλεόραση.

Continental: Η μεγάλη γερμανική βιομηχανία ελαστικών είναι χορηγός των ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ από το 2006, εξασφαλίζοντας σημαντική διαφημιστική προβολή στις μεγάλες διοργανώσεις. Μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου διαφθοράς στην Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε να μην ανανεώσει το συμβόλαιο μαζί της, ωστόσο συνεχίζει κανονικά να έχει παρουσία στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ.

Hisense: Πρόκειται για την επιχείρηση που καπάρωσε την τελευταία εναπομένουσα θέση στη λίστα των χορηγών του EURO. Αυτό δε σημαίνει πως η παρουσία της είναι λιγότερο σημαντική, αλλά εντελώς το αντίθετο. Η μεγάλη κινεζική μάρκα ηλεκτρονικών ειδών και λευκών συσκευών πραγματοποίησε το πρώτο χορηγικό deal για συνεργασία εταιρείας από την Κίνα με Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Hyundai-Kia: Οι δύο μεγάλες κορεατικές αυτοκινητοβιομηχανίες, που εδώ και χρόνια έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους, θεωρούν πως το ποδόσφαιρο έχει παίξει κομβικό ρόλο στην εξάπλωση του ονόματός τους στην παγκόσμια αγορά. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες είναι επίσημος συνεργάτης τόσο των EURO όσο και των Μουντιάλ, παρέχοντας στους οργανωτές εκατοντάδες αυτοκίνητα που βοηθούν στις μετακινήσεις όλων όσων σχετίζονται με τα τουρνουά.

McDonald’s: Μπορεί το φαγητό της συγκεκριμένης γιγαντιαίας αλυσίδας εστιατορίων ταχείας εστίασης να μη θεωρείται η κατακκκότερη αθλητική τροφή, αυτό, όμως, δεν εμποδίζει την εταιρεία από το να συνδέεται με τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις. Με τα EURO εμπλέκεται από το 1992, ενώ στο φετινό τουρνουά θα είναι υπεύθυνη και μεγάλος χορηγός της καθιερωμένης παρέλασης παικτών - μικρών παιδιών πριν τη σέντρα κάθε αναμέτρησης

Orange: Ο γαλλικός γίγαντας των τηλεπικοινωνιών δε θα μπορούσε να μην έχει θέση στο μεγάλο αθλητικού ραντεβού της χώρας. Μάλιστα, ως Επίσημος Πάροχος Τηλεπικοινωνιακών Υπηρεσιών της διοργάνωσης ανέλαβε τη σημαντική υποχρέωση να εξασφαλίσει πως στα γήπεδα θα προσφέρεται ασύρματη σύνδεση στο διαδίκτυο, πως το ραδιοτηλεοπτικό σήμα θα εκπέμπεται χωρίς προβλήματα καθώς και πως οι επικοινωνίες δε θα διακοπούν σε καμία φάση του τουρνουά.

SOCAR: Είναι πέραν κάθε αμφιβολίας πως το ποδόσφαιρο είναι ένα μέσο που μπορεί να εκτινάξει την εμπορικότητα μίας εταιρείας και να μεταφέρει το όνομά της στα πέρατα της γης. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι άνθρωποι της SOCAR, της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν, που το 2013 αποφάσισαν να πληρώσουν αδρά για μπουν στην οικογένεια της ΟΥΕΦΑ και να αποκτήσουν θέση στο EURO και τις υπόλοιπες διοργανώσεις εθνικών ομάδων της Ευρώπης.

Turkish Airlines: Η τουρκική αεροπορική εταιρεία κολοσσός δε θα μπορούσε να λείπει από τη διοργάνωση, αφού είναι γνωστή για τη στενή της χορηγική σχέση με τα σπορ. Διαθέτοντας το μεγαλύτερο αεροπορικό δίκτυο στον πλανήτη, ανέλαβε να μεταφέρει αεροπορικώς τις 22 από τις 24 ομάδες της διοργάνωσης, ενώ θα είναι υπεύθυνη και για διάφορες άλλες ενέργειες.

 

ΕΘΝΙΚΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ

Arbitel-HomeAway: Πρόκειται για γαλλική εταιρεία ενοικίασης σπιτιών και λοιπών ακινήτων, η οποία θα βάλει το δικό της λιθαράκι έτσι ώστε οι χιλιάδες φίλαθλοι που θα βρεθούν στη Γαλλία να έχουν την καλύτερη δυνατή διαμονή.

Crédit Agricole: Ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος της Γαλλίας, με 7.000 καταστήματα και 21 εκατ. πελάτες, θα έχει το ρόλο της Επίσημης Τράπεζας του μεγάλου ποδοσφαιρικού ραντεβού, ρόλο που είχε και το 1998 όταν η Γαλλία φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Francaise des Jeux: Η FDJ είναι ο κρατικός φορέας που διοργανώνει τα τυχερά παιχνίδια τύπου λοταρίας, λαχείων, κλπ., στη Γαλλία. Διαθέτει περίπου 33.000 σημεία διάθεσης υπηρεσιών σε 12.000 πόλεις και χωριά της γαλλικής επικράτειας. Ήταν η πρώτη εταιρεία που συμφώνησε να μπει στη λίστα των εθνικών χορηγών.

La Poste: La Poste, δηλαδή τα γαλλικά ταχυδρομεία, φέρουν τον τίτλο του Επίσημου Παρόχου ταχυδρομικών υπηρεσιών και μεταφορών δεμάτων του EURO 2016. Η εταιρεία ανέλαβε το έργο να αποστείλει στους κατόχους τους τα 2,5 εκατομμύρια εισιτήρια που αγοράστηκαν ηλεκτρονικώς, χρησιμοποιώντας το τεράστιο εγχώριο δίκτυό της (για το εσωτερικό) αλλά και τις θυγατρικές της DPD group και Chronopost για τις αποστολές σε Ευρώπη και υπόλοιπο κόσμο.

Proman: Το γαλλικό δίκτυο γραφείων ευρέσεως εργασίας, που διαθέτει περισσότερα από 240 γραφεία σε όλη τη γαλλική επικράτεια βοήθησε στην πρόσληψη του προσωπικού που εργάζεται στα 10 γήπεδα της διοργάνωσης αλλά και στις υπόλοιπες εργασιακές θέσεις που δημιούργησε η ανάληψη του EURO 2016.

SNCF: Πρόκειται για την κρατική σιδηροδρομική εταιρεία της Γαλλίας, η οποία οργανώνει και λειτουργεί τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες της χώρας, συντηρώντας παράλληλα το σιδηροδρομικό δίκτυο. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπαιξε τον πιο σημαντικό ρόλο στις εσωτερικές μετακινήσεις, ωστόσο οι συνεχείς απεργίες των υπαλλήλων της έχουν δημιουργήσει κάποια προβλήματα.