Η εμπορική, χορηγική και οικονομική παρουσίαση της νέας Ευρωλίγκας

Sports Idols Τετάρτη, 12 Οκτωβρίου 2016 17:58
Η εμπορική, χορηγική και οικονομική παρουσίαση της νέας Ευρωλίγκας

Μία νέα εποχή ξημερώνει αυτή την εβδομάδα για το ευρωπαϊκό μπάσκετ με το ξεκίνημα της ανανεωμένης Ευρωλίγκας, η οποία περισσότερο από ποτέ θυμίζει μία επαγγελματική λίγκα που βαδίζει στα πρότυπα του NBA. Δε μιλάμε μόνο για την αλλαγή στο σύστημα διεξαγωγής, αλλά κυρίως για τον τρόπο με τον οποίο η διοργάνωση θα λειτουργήσει στον εμπορικό και οικονομικό τομέα.

Πριν από 16 χρόνια κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ και λίγκες αποφάσισαν να απομακρυνθούν από τη σκέπη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας και να δημιουργήσουν μία δική τους λίγκα-εταιρεία, την Euroleague Basketball S.L.,  όπως ονομάστηκε το νέο πρότζεκτ, που θα διοργανώνει την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Μετά από μία περίοδο αναταραχής η Ευρωλίγκα, κατάφερε να βγει κερδισμένη και μέχρι σήμερα αποτελεί το No1 μπασκετικό τουρνουά στην «Γηραιά Ήπειρο».

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, η κοινοπραξία μπόρεσε να αυξήσει την εμπορικότητα του πρωταθλήματος, να του προσδώσει νέα μεγαλύτερη αίγλη, να φέρει στο άθλημα περισσότερους επενδυτές και χορηγούς και γενικότερα να του ανεβάσει το επίπεδο. Όλοι, όμως, ένιωθαν πως δεν έχουν γίνει αρκετά. Αυτές οι σκέψεις έφεραν ένα νέο πολύ μεγαλύτερο deal που οδήγησε στην αλλαγή της μορφής της διοργάνωσης, με την ελπίδα πως το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο.

Μία εταιρεία κολοσσός στον χώρο της αθλητικής βιομηχανίας και του αθλητικού μάρκετινγκ, η IMG, ήρθε σε συμφωνία με τους μετόχους της Ευρωλίγκας (δηλαδή τις 11 ομάδες με εγγυημένη συμμετοχή που είναι οι Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ανατολού Εφές, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Αρμάνι Μιλάνο, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Φενέρ, Λαμποράλ Κούτσα, Μακάμπι, και Ζαλγκίρις Κάουνας) για την αναμόρφωση της διοργάνωσης σε όλους τους τομείς. Η IMG δεν έβαλε στο τραπέζι μόνο την τεχνογνωσία της, αλλά εγγυήθηκε μία επένδυση ύψους 830 εκατ. ευρώ σε διάστημα 10 ετών, όσο δηλαδή και η διάρκεια του συμβολαίου που έχουν υπογράψει όλες οι πλευρές (Διαβάστε ΕΔΩ λεπτομέρειες για την επένδυση).

Αυτό σημαίνει πως οι ομάδες θα δουν τα έσοδά τους από τη διοργάνωση να αυξάνονται τουλάχιστον κατά 50%, με στόχο η αύξηση να συνεχίζεται κάθε νέα σεζόν (Διαβάστε ΕΔΩ τι προβλέπεται για τη φετινή σεζόν). Το ακόμα πιο σημαντικό είναι πως η IMG υπόσχεται να βελτιώσει όλη την εικόνα της Ευρωλίγκας προκειμένου να γίνει ακόμα πιο δημοφιλής και εμπορική, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες αγορές όπως για παράδειγμα αυτή της Κίνας.

Για να καταλήγουν περισσότερα χρήματα στα ταμεία των συλλόγων θα πρέπει κάποιοι να τα επενδύουν. Μιλάμε φυσικά για τις διάφορες εταιρείες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο συνδέονται άμεσα με την Ευρωλίγκα. Οι περισσότεροι φίλοι του μπάσκετ μπορεί να ξέρουν τα πάντα γύρω από τις ομάδες, τους προπονητές και τους παίκτες της διοργάνωσης, αλλά δεν είναι ενημερωμένοι γύρω από τις εταιρείες που ως χορηγοί, συνεργάτες και υποστηρικτές προσφέρουν στην Ευρωλίγκα χρήματα και υπηρεσίες. Το «S&B», ως η κορυφαία ελληνική πηγή ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα στο χώρο του αθλητικού μάρκετινγκ και της αθλητικής βιομηχανίας, σας τις παρουσιάζει αναλυτικά.

 

Συνεταίρος και υπεύθυνος για το μάρκετινγκ και τη διαχείριση των εμπορικών δικαιωμάτων

IMG: Η αμερικανική εταιρεία θεωρείται «γίγαντας» της αθλητικής βιομηχανίας. Για χρόνια παρείχε στη Euroleague Basketball συμβουλές για την καλύτερη προώθηση και προβολή του προϊόντος, αλλά τώρα έγινε «συμπαίκτης» των ομάδων. Ανέλαβε την προώθηση και διαχείριση όλων των εμπορικών δικαιωμάτων, δηλαδή θα κλείνει συμφωνίες με χορηγούς, τηλεοπτικά δίκτυα, κλπ. Οι άνθρωποί της πιστεύουν πως η Ευρωλίγκα έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, άρα και κέρδους.

 

Μεγάλος Χορηγός και Χορηγός Ονόματος

Turkish Airlines: Οι Τουρκικές Αερογραμμές έχουν ενώσει το όνομά τους με αυτό της Ευρωλίγκας τόσο θεωρητικά, όντας η εταιρεία που στηρίζει περισσότερο τη διοργάνωση, όσο και πρακτικά, από τη στιγμή που της έχει δώσει το όνομά της. Το deal ανάμεσα στις δύο πλευρές ξεκίνησε το 2010 και θα κρατήσει τουλάχιστον έως το 2020. Το λογότυπο και το όνομα της Turkish Airlines βρίσκεται πραγματικά παντού, από τα γήπεδα μέχρι τα διαδικτυακά προφίλ της διοργάνωσης.

 

Επίσημες Αθλητικές Εταιρείες

Adidas: Η μεγάλη γερμανική αθλητική εταιρεία είναι από το 2013 ο Πάροχος Αθλητικού Υλικού της Ευρωλίγκας. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως σε αντάλλαγμα για τη διαφημιστική προβολή που απολαμβάνει παρέχει τις στολές και τα παπούτσια που φορούν οι διαιτητές. Άρα θα έχει παρουσία σε όλα τα ματς.

Spalding: Όταν κάποιος ακούσει το όνομα της αμερικανικής εταιρείας αμέσως σκέφτεται το μπάσκετ και συγκεκριμένα τις μπάλες. Από το 2012, έως και τουλάχιστον το 2021, όπως συμφωνήθηκε πρόσφατα, η Spalding παρέχει την Επίσημη Μπάλα της Ευρωλίγκας, η οποία δημιουργείται αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Επιπροσθέτως, κατασκευάζει και μπάλες με τα χρώματα των ομάδων.

 

Εξέχοντες Χορηγοί

Dogus Group: Το αντίκτυπο του τουρκικού επιχειρηματικού κόσμου στην Ευρωλίγκα ήταν ήδη μεγάλο, αλλά εκτινάχθηκε με την προ ενός έτους είσοδο της Dogus Group στο εμπορικό χαρτοφυλάκιο της ομάδας. Μιλάμε για μία τεραστίου μεγέθους κοινοπραξία, που ελέγχει 25 εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται σε 7 διαφορετικούς τομείς. Πέρα από το εμπορικό-διαφημιστικό κομμάτι της συνεργασίας, η Dogus θα αναλάβει και διάφορες κοινωφελείς και φιλανθρωπικές δραστηριότητες, όλες υπό την ομπρέλα της Ευρωλίγκας.

7DAYS: Μία ελληνική εταιρεία, η βιομηχανία τροφίμων Chipita, αποφάσισε να αγκαλιάσει τη νέα Ευρωλίγκα. Χρησιμοποιώντας τη μάρκα 7DAYS, το επίσημο σνακ της διοργάνωσης, έγινε τόσο ένας από τους βασικούς χορηγούς της Ευρωλίγκας αλλά και χορηγός ονόματος του Eurocup, του δεύτερου τη τάξει πρωταθλήματος που διοργανώνει η Euroleague Basketball.

Sportingbet: Πρόκειται για ένα εμπορικό deal που έχει να κάνει αποκλειστικά με την Ελλάδα. Από πέρυσι και για τις επόμενες τέσσερις σεζόν η στοιχηματική εταιρεία Sportingbet θα είναι Χορηγός Στοιχηματισμού της Ευρωλίγκας στην ελληνική αγορά. Το τελευταίο διάστημα οι υπεύθυνοι μάρκετινγκ της Ευρωλίγκας έκλεισε και άλλες τέτοιου είδους συμφωνίες (για άλλες ευρωπαϊκές αγορές) με τις στοιχηματικές εταιρείες Betfair, Tempobet και Nansine.

Οργανισμός Τουρισμού Τουρκίας: Με τόσο χρήμα να μπαίνει στα ταμεία της Ευρωλίγκας από την Τουρκία, η γείτονα χώρα δε θα μπορούσε να μην έχει τον ρόλο του Επίσημου Τουριστικού Προορισμού. Το «Turkey HOME», όπως είναι το όνομα της καμπάνιας των Τουριστικών Αρχών της Τουρκίας, έχει το αποκλειστικό δικαίωμα να διαφημίζει τις ομορφιές της χώρας, σε μια προσπάθεια να ελκύσει περισσότερους τουρίστες.

 

Επίσημοι Παγκόσμιοι Χορηγοί

SEAT: Η ισπανική αυτοκινητοβιομηχανία είναι ο Επίσημος Χορηγός της Ευρωλίγκας στον τομέα της Αυτοκίνησης. Επιπροσθέτως, θα είναι ο αποκλειστικός χορηγός ονόματος του «Παιχνιδιού της Εβδομάδας», δηλαδή της σημαντικότερης αναμέτρησης κάθε αγωνιστικής.

Intersport: Η πολύ γνωστή αλυσίδα καταστημάτων αθλητικών ειδών είναι ο δεύτερος παλιότερος χορηγός του πρωταθλήματος. Από το 2010 στηρίζει την Ευρωλίγκα φέροντας τον τίτλο του Επίσημου Συνεργάτη Λιανικών Πωλήσεων.

VTB Arena Park: Πρόκειται για ένα πολύ τεράστιο κατασκευαστικό πρότζεκτ, κόστους 1,5 δισ. δολαρίων, που δημιουργείται στη Μόσχα. Περιλαμβάνει ένα ποδοσφαιρικό γήπεδο 27.000 θέσεων και ένα κλειστό 12.000 θέσεων. Επιπροσθέτως, θα υπάρχει εμπορικό κέντρο, χώροι ψυχαγωγίας, γραφεία, ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων και ένα γκαράζ 1.600 θέσεων. Μέσω της συνεργασίας με την Ευρωλίγκα, που κρατά από το 2012, οι υπεύθυνοι του έργου θέλουν να το κάνουν γνωστό σε όλη την Ευρώπη και φυσικά να εξασφαλίσουν ένα Φάιναλ Φορ όταν το κλειστό γήπεδο ανοίξει τις πύλες του.

2Κ SPORTS: Είναι μία από τις πλέον γνωστές εταιρείες στον χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, όντας υπεύθυνη για τη δημιουργία της σειράς παιχνιδιών μπάσκετ NBA 2K, στην οποία από το 2013 έχουν ενσωματωθεί οι ομάδες της Ευρωλίγκας.

Tadim: Η νεότερη χορηγική συμφωνία της Ευρωλίγκας είναι με την εταιρεία ξηρών καρπών και αποξηραμένων φρούτων Tadım και θα έχει ισχύ μέχρι και το 2019. Για την τουρκική επιχείρηση αυτή η σύμπραξη έρχεται σε μία εποχή που προσπαθεί να επεκταθεί σε πολλές ανά την Ευρώπη αγορά.

 

Συνεργάτης Ελέγχου Ακεραιότητας Αγώνων

Sport Integrity Monitor: Για κάθε αθλητικό πρωτάθλημα αποτελεί ύψιστη ανάγκη -αλλά και υποχρέωση- η διασφάλιση της ακεραιότητας των αγώνων του. Για τον λόγο αυτό η Ευρωλίγκα συνεργάζεται με την εταιρεία SportIM, η οποία ειδικεύεται στην καταπολέμηση του φαινομένου της χειραγώγησης αθλητικών αναμετρήσεων.

 

Σύστημα Εξέτασης Αμφισβητούμενων Φάσεων

Hawk-Eye: Από τη φετινή σεζόν ένα από τα κορυφαία συστήματα εξέτασης αμφισβητούμενων φάσεων θα βοηθά τους διαιτητές στο να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις. Μιλάμε για το Hawk-Eye, ένα σύστημα που χρησιμοποιείται ευρέως σε πάρα πολλά αθλήματα. Χρησιμοποιώντας μεγάλο αριθμό καμερών θα μπορεί να αποκαλύπτει το τι έγινε στις αμφισβητούμενες φάσεις, όταν οι διαιτητές επιλέγουν να δουν το άμεσο ριπλέι.

 

Ψηφιακή Μετάδοση των Αγώνων

NeuLion: Η NeuLion, Inc., εκ των κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών παροχής προϊόντων και υπηρεσιών στον τομέα των ζωντανών ψηφιακών μεταδόσεων, επιλέχθηκε από τη διοργανώτρια αρχή της Ευρωλίγκας, προκειμένου να αναλάβει την τηλεοπτική πλατφόρμα, από την οποία μεταδίδονται οι αγώνες μέσω διαδικτύου.

 

Επίσημα Καπέλα

New Era: Από το 2014 η παγκοσμίως διάσημη για τα καπέλα της εταιρεία έχει αποκτήσει το αποκλειστικό δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα λογότυπα των ομάδων της διοργάνωσης στα προϊόντα της. Παρόμοια συμφωνία έχει κάνει και με το NBA, αλλά και τα υπόλοιπα μεγάλα αμερικανικά πρωταθλήματα.

 

Επίσημο Ταξιδιωτικό Γραφείο

Detur: Ακόμα μία τουρκική εταιρεία παίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρωλίγκα. Το συγκεκριμένο τουριστικό γραφείο, το οποίο πλέον έχει εξαπλωθεί σημαντικά και στη Σκανδιναβία ενώ δραστηριοποιείται και στη χώρα μας, είναι υπεύθυνο για όλα τα πακέτα ταξιδιών και φιλοξενίας κατά τη διάρκεια της σεζόν και κυρίως στα Φάιναλ Φορ, όπου φυσικά υπάρχει και μεγαλύτερο τουριστικό ενδιαφέρον.

 

Επίσημο Πρακτορείο Εισιτηρίων

Viagogo: Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα αγοραπωλησίας εισιτηρίων για ζωντανές εκδηλώσεις, είτε αυτές είναι αθλητικοί αγώνες, είτε συναυλίες, κλπ. Με την Ευρωλίγκα συνεργάζεται από το 2012

 

Επίσημος Πάροχος

Kyocera: Η ιαπωνική τεχνολογική εταιρεία σχετίζεται πολλά χρόνια με την Ευρωλίγκα, κυρίως στον τομέα της παροχής τεχνικών λύσεων. Από εφέτος, η συνεργασία των δύο πλευρών γίνεται ακόμα πιο ευρεία.

 

Επίσημη Μπύρα

Efes Pilsener: Το όνομα Efes είναι γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται με το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Η τουρκική ζυθοποιεία βρίσκεται πίσω από την αξιόλογη ομώνυμη ομάδα ενώ από το 2008 είναι χορηγός της Ευρωλίγκας, κάτι που την κάνει τον παλαιότερο εμπορικό συνεργάτη της διοργάνωσης Η Efes Pilsener, το προϊόν ναυαρχίδα της εταιρείας, είναι η Επίσημη Μπύρα της Ευρωλίγκας.

 

Επίσημες Συλλεκτικές Κάρτες

Upper Deck Company: Η συγκεκριμένη αμερικανική εταιρεία είναι πολύ γνωστή για τις συλλογές με κάρτες που κατασκευάζει. Όταν λέμε κάρτες, εννοούμε αυτές που πολλά παιδιά αλλά και ενήλικες μαζεύουν μανιωδώς είτε για να παίζουν κάποια παιχνίδια ή απλά για να δημιουργήσουν μία συλλογή. Με την άδεια της Ευρωλίγκα δημιουργεί κάρτες που φέρουν τις φωτογραφίες των παικτών, στατιστικά στοιχεία, κλπ.

 

Επίσημος Συνεργάτης Ξενοδοχειακών Κρατήσεων

HotelPlanner: Πριν μερικές εβδομάδες η ηλεκτρονική πλατφόρμα HotelPlanner έγινε επίσημος συνεργάτης της Ευρωλίγκας στον τομέα της ξενοδοχειακής διαμονής. Οι άνθρωποι της εταιρείας θα εξασφαλίζουν στις ομάδες τις καλύτερες προσφορές για διαμονή κατά τη διάρκεια των εκτός έδρας αποστολών, ενώ μέσω ειδικής ιστοσελίδας τα ίδια προνόμια θα απολαμβάνουν και οι φίλαθλοι που ταξιδεύουν μακριά από το σπίτι τους για να δουν ένα αγώνα.

 

Επίσημη Τράπεζα

Odeabank: Το εμπορικό deal με την τράπεζα Odeabank, θυγατρική της λιβανέζικης Bank Audi, είναι το πρώτο της Ευρωλίγκας με χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Πρέπει να τονίσουμε πως η συγκεκριμένη συμφωνία έχει τοπικό χαρακτήρα, αφού ισχύει μόνο για την τουρκική αγορά.Επιμέλεια: Αλέξανδρος Δαέλης