90 χρόνια Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία: Μία πόλη, μία ομάδα μία οικογένεια

Sports Idols Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 18:16
90 χρόνια Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία: Μία πόλη, μία ομάδα μία οικογένεια

Ενενήντα χρόνια συμπληρώνονται το 2017 από την γέννηση ενός από τους πιο ιστορικούς συλλόγους της χώρας, του Α.Ο Προοδευτική Νεολαία Νικαίας-Κορυδαλλού, που μπήκε στην αθλητική ζωή της περιοχής για να παίξει πολυσήμαντο ρόλο στο κοινωνικό και αθλητικό γίγνεσθαι της περιοχής.

Οι ιδρυτές του Κοραής, Βερτζόπουλος και Μεταξάς, έβαλαν τα θεμέλια σε ένα σωματείο, που αισίως προσεγγίζει ένα αιώνα ανεκτίμητης κοινωνικής και αθλητικής δράσης και προσφοράς. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ιδέα σύστασης ενός αθλητικού σωματειου συνδέθηκε με την προσπάθεια ανασυγκρότησης και αναγέννησης του τόπου μετά τη μικρασιατική καταστροφή.

Οι ιδρυτες καθιέρωσαν ως σήμα του νεότευκτου  συλλόγου, το μυθικό πουλί, τον Φοίνικα, που αναγεννιέται από τις στάχτες του σε χρώμα βυσσινί και λευκό, ενώ ως ποδοσφαιρική έδρα επιλέχτηκε το χωμάτινο τότε Δημοτικό Γυμναστήριο Νικαίας, η ιστορική αγωνιστική έδρα του σωματείου.

Στη διαδρομή αυτών τον εννέα δεκαετιών ο Σύλλογος έμελλε να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο, με την παρέλαση από τις τάξεις τους μεγάλων ποδοσφαιρικών προσωπικοτήτων, διοικητικούς παράγοντες με όραμα, έμπνευση και στήριξη της ομάδας. Στην ιστορία έχει καταγραφεί η έντονη παρουσία της ομάδας στα τοπικά πρωταθλήματα του Πειραιά και στα εθνικά Πρωταθλήματα και ανέδειξε αθλητές-ποδοσφαιριστές, πρότυπα που σφράγισαν με το ταλέντο, το ήθος και το ύφος τους την ποδοσφαιρική ζωή και την εκπροσώπηση της χώρας μας στα εθνικά συγκροτήματα.Η Προοδευτική συμμετείχε ως υπολογίσιμη ποδοσφαιρική δύναμη σε όλες της εθνικές κατηγορίες και ιδιαίτερα στα μεγάλα σαλόνια της Α΄ Εθνικής. 

Εκατοντάδες ποδοσφαιριστές φόρεσαν την ένδοξη φανέλα της ''ΠΡΟΟ'' και πολλοί έχουν κατακτήσει ξεχωριστή θέση στο ποδοσφαιρικό Πάνθεον. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πολλούς. Ενδεικτικά φόρεσαν κατά καιρούς την φανέλα της προοδευτικής, παίκτες όπως ο Μουράτης, ο Γιούρκας, ο Ταουξής,ο Τερκεσίδης,  ο Σούλης, Γεωργιτσάκης, ο Μεσολογγίτης, ο Δαούτης, ο Βαραμέντης, τα αδέλφια Φώτης και Βαγγέλης Μπαλόπουλος, ο Μπέσης, ο Νικολακάκος, ο Πανουσάκης, ο Μπαρμπαλιάς ο Παπανικολάου ο Φρονιμίδης, ο Φραντζής, ο Σκούφος, ο Βουρδαμής, ο Προτάσοφ, ο Βρεκούσης, ο Μουκέας,  ο Οικονομόπουλος, ο Καραβιτης, ο Σκριβάνος, ο Γκλέζος, ο Καλής, ο Σπετσέρης, ο Σπετσαρίας, ο Τζανετουλάκος.

Η συνεργασια του Συνδέσμου Βετεράνων της Προοδευτικής, του Α.Ο ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ, της Περιφεριακήςς Ενότητας Πειραιά, των Δήμων Κορυδαλλού, Νίκαιας-Ρέντη για την διοργάνωση εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του συλλόγου, θα δώσει σε όλους την δυνατότητα να θυμηθούμε πόσο σημαντικό σωματείο είναι η Προοδευτική και ποιά είναι η προσφορά του στο χώρο του αθλητισμού και της κοινωνίας.

Στο πλαίσιο αυτό τους επόμενους μήνες προγραμματίζονται δράσεις και εκδηλώσεις για την παρουσίαση της πολυκύμαντης αθλητικής και κοινωνικής διαδρομής του Α.Ο. Προοδευτική Νεολαία. O Δήμος Κορυδαλλού και προσωπικά ο Δημάρχος Σταυρος Κασιματης σχεδιάζουν  την έκδοση ενός λευκώματος που θα αναδεικνύει τη παράλληλη διαδρομή της πόλης με το πιο ιστορικό σωματείο του Κορυδαλλού.

Οι οργανωμένοι φίλαθλοι της Προοδευτικής, προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν στη προετοιμασία και την υλοποίηση ολόκληρου του προγράμματος εκδηλωσεων, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει έκθεση ιστορικών φωτογραφικών ντοκουμέντων, video, έκθεση ζωγραφικής, συναυλια,ημεριδες , ομιλίες και παρουσιάσεις για τους σταθμούς, ανά δεκαετία της ομάδας, ενώ θα διεξαχθούν και επετειακοί ποδοσφαιρικοί αγώνες στη Νίκαια. Στόχος είναι η Προοδευτική κοινωνια και οι τοπικοι φορεις, με αφορμή την ιστορική συγκυρία των 90 χρόνων να στείλουν και ένα μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης, συνεργασίας ,συνοχής, συναδέλφωσης  και φιλαθλου πνευματος.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ