Μικρές ιστορίες μπάλας, οικονομίας και πολιτικής

Sports Idols Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2017 12:05
Μικρές ιστορίες μπάλας, οικονομίας και πολιτικής

Η ισοπαλία χωρίς γκολ που απέσπασε το Λουξεμβούργο στη Γαλλία, έχει αποτελέσει θέμα συζήτησης, σχολιασμού και αναλύσεων στην ποδοσφαιρική Ευρώπη. Όχι άδικα. «Είναι μια ένδοξη, ιστορική ημέρα», ομολόγησε ο προπονητής του Λουκ Χολτζ.

Το Λουξεμβούργο είναι 136ο στην κατάταξη της FIFA, η έβδομη χειρότερη από τις 54 που αποτελούν την UEFA, και η διαφορά της με τη Γαλλία, που βρίσκεται στην έκτη θέση, τεράστια. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι έντεκα που παρουσίασαν οι «Les Bleus» απέναντι στο Λουξεμβούργο στοιχίζουν 402 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Transfermarkt, ενώ εκείνοι του Λουξεμβούργου μόλις 3 εκατ. ευρώ. Μία διαφορά 399 εκατ. ευρώ!

Τα φώτα απόψε περνάνε από το Λουξεμβούργο στο Λιχτενστάιν, που υποδέχεται την Ισπανία. Μία κεντροευρωπαϊκή χώρα που βρίσκεται μεταξύ της Ελβετίας και της Αυστρίας, με μόλις 160 τετραγωνικά χιλιόμετρα και 37.366 κατοίκους Το ποδόσφαιρο δεν είναι το πιο δημοφιλές άθλημα, δεν έχει δικό της πρωτάθλημα και τις ομάδες της (υπάρχουν 16 συνολικά) παίζουν σε διαφορετικές κατηγορίες ελβετικό ποδόσφαιρο. Το Κύπελλο είναι η μοναδική διοργάνωση , που διοργανώνει η ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Λίχτενσταϊν (LFV) , που ιδρύθηκε το 1934 και έγινε μέλος της FIFA και της UEFA το 1974.

Το Λιχτενστάιν είναι γνωστό ως ένας από τους φορολογικούς παραδείσους στην Ευρώπη με κατά κεφαλήν ΑΕΠ 130.000 ευρώ, το ποσοστό ανεργίας των μόλις 2,3% και μέσο μισθό 6.000 ευρώ το μήνα. Στα 160 τετραγωνικά χιλιόμετρα, χωράνε 74.000 πολυεθνικές εταιρείες, 16 τράπεζες και 80.000 εταιρείες χαρτοφυλακίου. Στερείται δικό της νόμισμα, χρησιμοποιώντας το ελβετικό φράγκο, το όνομά του προέρχεται από τη δυναστεία του Λιχτενστάιν, μια από τις πιο ισχυρές οικογένειες ευγενών της Γερμανίας κατά τον Μεσαίωνα. Ήταν το πρώτο κράτος που παραιτήθηκε από τις ένοπλες δυνάμεις και ο μικρός στρατός του, από 90 άνδρες, διαλύθηκε το 1868.

Ο αντίπαλος της Ισπανίας κατατάσσεται σήμερα στην 190η θέση της κατάταξης της FIFA και η καλύτερη θέση της ήταν 118η τον Ιανουάριο του 2008. Το επίσημο ντεμπούτο του ήταν το 1982, σε φιλικό εναντίον της Ελβετίας, που έχασε (0-1), ενώ ποτέ δε συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ή Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ