Τσεφερίν/ΟΥΕΦΑ: Δεν φοβόμαστε τις αλλαγές - Δεν μπορούν να μας καθοδηγούν τα χρήματα

Συνεντεύξεις - Προεκτάσεις Τετάρτη, 05 Απριλίου 2017 14:40
Τσεφερίν/ΟΥΕΦΑ: Δεν φοβόμαστε τις αλλαγές - Δεν μπορούν να μας καθοδηγούν τα χρήματα

Την δύναμη του ποδοσφαίρου «να ενώνει και να συγκινεί»  υπογράμμισε σήμερα ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, Αλεξάντερ Τσεφερίν, μιλώντας  στο 41ο τακτικό συνέδριο της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας στο Ελσίνκι, ενώ υποσχέθηκε πως η ΟΥΕΦΑ θα δείξει θάρρος, πίστη και πάθος για την προώθηση του παιχνιδιού, υπερασπίζοντας τις βασικές αξίες του σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο κόσμο.

«Ας μην φοβόμαστε», τόνισε ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, δείχνοντας  αποφασισμένος, όπως ο ίδιος εξήγησε, να οδηγήσει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο σε ένα φωτεινό και αισιόδοξο μέλλον. «Αυτή είναι η ευθύνη μας ως ηγέτες», είπε στους εκπροσώπους των 55 ομοσπονδιών-μέλη της ΟΥΕΦΑ και άλλους εξέχοντες επισκέπτες. «Πρέπει να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, τις αξίες μας και τα πάθη μας. Το ποδόσφαιρο είναι όμορφο. Ας τολμήσουμε να το προστατεύσουμε όλοι μαζί. Ας τολμήσουμε να αγωνιστούμε γι αυτό που πιστεύουμε ότι είναι απλά μοναδικό».

Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ τόνισε ότι ο οργανισμός δεν πρέπει να δείξει κανένα φόβο για την αλλαγή ή τις μεταρρυθμίσεις, σεβόμενος το παρελθόν, τις αποφάσεις και τις παραδόσεις. «Όπως και στο γήπεδο, ο τύπος της δικής μας φόρμουλας για την επιτυχία θα είναι απόδοση, η απλότητα και η δημιουργικότητα. Δεν πρόκειται για κενές υποσχέσεις. Δεν είναι κούφια λόγια. Με δουλειά, με ταπεινότητα, σεβασμό και επαγγελματισμό, θα τα καταφέρουμε...».

Ο Αλεξάντερ Τσεφερίν είπε ότι είναι σωστή στιγμή για να ξεκινήσει η διαμόρφωση του μέλλοντος του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. «Μαζί, θα αναπτύξουμε ένα στρατηγικό όραμα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο», είπε στις ομοσπονδίες. «Θα ξεκινήσουμε τις συζητήσεις πολύ σύντομα, έτσι ώστε μαζί να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε να σχεδιάζουμε το ποδόσφαιρο του αύριο. Είναι οι ιδέες, τα σχέδια, οι ελπίδες και οι προσδοκίες σας, και των συλλόγων σας, των παικτών και των φιλάθλων που θα είναι στο επίκεντρο αυτού του οράματος. Δεν αρκεί να εξετάζουμε το ποδόσφαιρου σήμερα και να ρωτάμε «γιατί;» αλλά να ονειρευόμαστε  για το πώς θα μπορούσε να είναι και να ρωτάμε «Γιατί όχι;»

Οι μεταρρυθμίσεις της ΟΥΕΦΑ ήταν το σημείο εκκίνησης της διαδικασίας, «μια αναμόρφωση των οργανισμών μας», όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ. «Αντιλαμβανόμαστε ότι τα μέτρα αυτά απέχουν πολύ από τις ανησυχίες των καθαρών φιλάθλων του ποδοσφαίρου», είπε. «Αλλά αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες αν θέλουμε να ξαναχτίσουμε  την εικόνα μας, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας και να ενισχύσουμε τη νομιμότητά μας».

Όσον αφορά τις σχέσεις της ΟΥΕΦΑ με διάφορους φορείς του ποδοσφαίρου, ο Τσεφερίν είπε ότι οι λίγκες, σύλλογοι και οι παίκτες της Ευρώπης δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρούνται ως εχθροί. «Είναι εταίροι που πρέπει να σεβαστούμε», τόνισε, ενώ απέκλεισε την πιθανότητα μίας κλειστής ευρωπαϊκής Super League: «Αυτή δεν είναι σύμφωνη με τις αξίες και τα ιδανικά μας. Πολύ απλά, τα χρήματα δεν μπορούν να μας καθοδηγούν», είπε  και υποσχέθηκε συνεχή διάλογο με τους συλλόγους και τις λίγκες της Ευρώπης για την εξεύρεση κοινών λύσεων για την αμοιβαία θέματα.

Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, δήλωσε ότι η συνεχιζόμενη ανάπτυξη των οικονομικών μέτρων Fair-Play θα παραμείνει βασικό στοιχείο της αποστολής της ΟΥΕΦΑ για τη σταθεροποίηση των οικονομικών των ευρωπαϊκών συλλόγων. «Το οικονομικό fair play ήταν εντυπωσιακά αποτελεσματικό στη μείωση του χρέους στους συλλόγους», εξήγησε, προσθέτοντας ότι δεν πρέπει να θεωρηθεί απλώς ως μέσο λιτότητας. «Πρέπει να είναι ένας μηχανισμός στήριξης, ενθάρρυνσης για περισσότερη δικαιοσύνη και σταθερότητα, αλλά και για την αύξηση των επενδύσεων». Νέα μέτρα, είπε, θα συνεχίσουν σε αυτή την πορεία, ενώ ταυτόχρονα θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάκαμψη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Εκτός από το οικονομικό Fair Play, ο Τσεφερίν τόνισε ότι η ΟΥΕΦΑ θα παραμείνει στην πρωτοπορία του κινήματος για την καταπολέμηση  «όλων των κακών που απειλούν τον αθλητισμό μας: τη βία, το ντόπινγκ, τη διαφθορά, τα στημένα παιχνίδια, και τα ηθικά και πειθαρχικά προβλήματα» - προσθέτοντας ότι η ΟΥΕΦΑ έχει τις δομές της, σύμφωνα με μια «νέα προστασία του παιχνιδιού», που μπήκε στη διοίκησή της στη Νιόν.

Ιδιαίτερη έμφαση  έδωσε ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ  σε αυτό που περιγράφεται ως «κοινωνικό ευ αγωνίζεσθαι», προκειμένου «να ξαναγίνει το ποδόσφαιρο  πιο δίκαιο και πιο ηθικό». Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προστασία των παιδιών και την ενσωμάτωση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις  διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ. «Το να είσαι μία δίκαιη οργάνωση του Fair Play σημαίνει επίσης ότι είσαι ένας οργανισμός που δεν ανέχεται τον ρατσισμό», τόνισε. «Ή τον σεξισμό, την ομοφοβία, τις διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Δεν μπορούμε να μην υπερασπιστούμε τη διαφορετικότητα, την ισότητα των φύλων και την κοινωνική ένταξη, μέσω των τηλεοπτικών σποτ, αν εμείς οι ίδιοι ανεχόμαστε λόγια και συμπεριφορές από μια άλλη εποχή».

Ανακοίνωσε ότι η ΟΥΕΦΑ θα δώσει πρόσθετη ενίσχυση της αλληλεγγύης 1 εκατ. ευρώ  σε κάθε ομοσπονδία της για τον τρέχοντα κύκλο, ως αποτέλεσμα των εξαιρετικά οικονομικών αποτελεσμάτων  από τα τουρνουά της, όπως  το EURO 2016, ενώ υποσχέθηκε ότι η χρηματοδότηση αυτή θα συνεχιστεί και στο μέλλον. «Η ΟΥΕΦΑ δεν είναι εδώ για να συσσωρεύει πλούτο», εξήγησε, ενώ τόνισε ότι «εργάζεται για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στα πιο μακρινά σημεία της Ευρώπης. Σε μια όλο και πιο ατομικιστική κοινωνία, η αλληλεγγύη είναι μια αξία που πρέπει να είναι χαραγμένο στο DNA της ΟΥΕΦΑ».

Ο Τσεφερίν είπε ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να παραμείνει ένα παιχνίδι των ανθρώπων και ότι η ΟΥΕΦΑ, μεταξύ άλλων, θα διασφαλίσει ότι το κόστος των εισιτηρίων στους αγώνες της θα διατηρηθεί υπό έλεγχο. «Θα υπερασπιστούμε τις αξίες του ποδοσφαίρου», τόνισε, «ενάντια σε όλους τους κυνικούς και τους ηθικολόγους, και ενάντια σε όλους εκείνους που είναι πικραμένοι, απογοητευμένοι ή αηδιασμένοι».

Ο πρόεδρος της ΟΥΕΦΑ, δήλωσε ότι το ποδόσφαιρο πρέπει να ενώνει και όχι να δημιουργεί χάσμα. «Αφήστε το ποδόσφαιρο να δώσει στους ανθρώπους ένα λόγο να ονειρεύονται. Οι ποδοσφαιριστές είναι καλλιτέχνες. Φωτίζουν σκοτεινά δωμάτια σε τόσα πολλά σπίτια σε όλο τον κόσμο. Πολύ απλά, θα αναδείξουμε τα καθαρά και έντονα συναισθήματα που έχουμε μέσα μας, σε έναν ταραγμένο κόσμο, ένα σύνθετο και παράδοξο κόσμο, έναν κόσμο που είναι πιο οργανωμένος από ποτέ, και την ίδια στιγμή όλο και περισσότερο με κλίση προς τον λαϊκισμό και το φόβο. Με δεκάδες εκατομμύρια εγγεγραμμένους παίκτες και εκατοντάδες εκατομμύρια φιλάθλους, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο κοινωνικό κίνημα στην Ευρώπη. Σε έναν αβέβαιο κόσμο, σε κοινωνίες που βασανίζεται από την αμφιβολία, έχουμε ευθύνες. Εγώ θα το πω και πάλι: Ας μην φοβάστε. Μαζί, ας υπερασπιστούμε αυτούς που φέρνουν το ποδόσφαιρο στη ζωή κάθε μέρα, παντού: Τους  φιλάθλους, τους εθελοντές και τη νεότερη γενιά. Ας μην ξεχνάμε ότι γι 'αυτούς πρέπει να ακολουθήσουμε τα σχέδια μας για το μέλλον».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ