Παναθηναϊκός: Τις σκέψεις του για την ΠΑΕ και το PAO Foundation αποκάλυψε ο Δ. Γιαννακόπουλος

Συνεντεύξεις - Προεκτάσεις Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 13:38
Παναθηναϊκός: Τις σκέψεις του για την ΠΑΕ και το PAO Foundation αποκάλυψε ο Δ. Γιαννακόπουλος

Με κάθε επισημότητα, μέσω επίσημης γραπτής δήλωσης, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος γνωστοποίησε τα σχέδιά του για την επόμενη ημέρα του Παναθηναϊκού, τόσο όσον αφορά το ποδοσφαιρικό τμήμα όσο και το μεγάλο του όνειρο, τη δημιουργία του PAO Foundation.

Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός έδωσε τέλος στις διαρροές των τελευταίων ημερών αποκαλύπτοντας ο ίδιος τις προθέσεις του. Με δήλωσή του ο κ. Γιαννακόπουλος τοποθετήθηκε για το ενδεχόμενο εμπλοκής του στη διοίκηση της «πράσινης» ΠΑΕ, αναφέροντας όρους και προϋποθέσεις, ενώ τόνισε πως το μεγάλο του όραμα είναι η συστράτευση όλων των Παναθηναϊκών δυνάμεων με τη σύσταση του PAO Foundation, που θα φέρει ολόκληρο τον σύλλογο στο παραπάνω επίπεδο και θα του εξασφαλίσει βιωσιμότητα.

Όπως τονίζει, για να υπάρξει κάτι με την ΠΑΕ αυτή θα πρέπει να είναι απαλλαγμένη από οικονομικά βαρίδια του παρελθόντος, δηλαδή ζητά από τον κ. Αλαφούζο να αναλάβει όλα τα χρέη, πριν αποχωρήσει. Επιπροσθέτως, ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να αναλάβει ο ίδιος την ΠΑΕ, αλλά μόνο ως κομμάτι του project PAO Foundation. Για το γηπεδικό θέμα, αυτό που αναφέρει είναι πως για να προχωρήσει το εγχείρημα είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί η Παναθηναϊκή Πολιτεία, δηλαδή η συστέγαση όλων των τμημάτων του Συλλόγου στο ΟΑΚΑ, το οποίο το «Τριφύλλι» θα αναλάβει με μακροχρόνια μίσθωση, σε συμφωνία με την Κυβέρνηση. Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακόπουλο, μέσα στον Οκτώβριο ο ίδιος και οι συνεργάτες του θα παρουσιάσουν ακόμα περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό το μεγάλο εγχείρημα.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην πρόθεση του διοικητικού ηγέτη του μπασκετικού Παναθηναϊκού να επανεξετάσει την εμπλοκή του στην ΚΑΕ, αν διαπιστώσει πως το σχέδιό του δεν απολαμβάνει τη στήριξη τόσο των επιφανών Παναθηναϊκών όσο και των απλών φιλάθλων.

Αναλυτική η γραπτή δήλωση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου:

«Το 2017 αποτελεί χρονιά-ορόσημο για την οικογένεια μου καθώς συμπληρώνουμε αισίως 30 χρόνια που κρατάμε τα ηνία της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Στα τριάντα αυτά συναπτά χρόνια, επενδύοντας χρόνο, κόπο, ιδρώτα αλλά και πακτωλό χρημάτων, καταφέραμε να κάνουμε το μπασκετικό Παναθηναϊκό την πιο επιτυχημένη ομάδα στην Ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και ταυτόχρονα μία από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη.

Τα έξι ευρωπαϊκά τρόπαια, το ένα Διηπειρωτικό, οι δεκάδες εγχώριοι τίτλοι αλλά και οι κορυφαίοι αθλητές που φόρεσαν τη φανέλα με το τριφύλλι όλα αυτά τα χρόνια, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Μαζί φυσικά και οι γενιές Παναθηναϊκών, που μεταλαμπάδευαν την Παναθηναϊκή Ιδέα, αντλώντας δύναμη από τις τεράστιες επιτυχίες της ομάδας μπάσκετ, η οποία ξεπερνώντας κάθε ρεκόρ, αποτελεί τη μοναδική ευρωπαϊκή ομάδα που κατακτά τουλάχιστον έναν τίτλο σε κάθε αγωνιστική σεζόν, εδώ και 21 χρόνια.

Όλα τα παραπάνω αλλά και τόσα ακόμα με κάνουν υπερήφανο που είμαι Παναθηναϊκός. Η αγάπη μου για το τριφύλλι, δε μου επιτρέπει να μένω αδιάφορος βλέποντας τη σημερινή θλιβερή κατάσταση τόσο στον Ερασιτέχνη, όσο και στο ποδοσφαιρικό τμήμα του Συλλόγου.

Η ποδοσφαιρική ομάδα διολισθαίνει αγωνιστικά, την ίδια στιγμή που ο ΟΣΦΠ απλώνει… ρίζες παντού, ενώ η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ ενδυναμώνονται. Ταυτόχρονα, ο Ερασιτέχνης έχει οδηγηθεί στην «εντατική – κλινικά νεκρός» με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο Παναθηναϊκός δυστυχώς πληγώνεται συνεχώς κι αυτό δεν μπορεί παρά να έχει ανάλογο αντίκτυπο και στο μπάσκετ. Πολύ περισσότερο δε όταν το οικονομικό γίγνεσθαι της χώρας δε μας επιτρέπει να ανταγωνιστούμε επί ίσοις όροις τα διεθνή δεδομένα και να κρατήσουμε την ομάδα στο υψηλότερο σκαλοπάτι του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως επιθυμούμε και έχουμε συνηθίσει.

Το PAO Foundation αποτελεί όχι απλά μια πρόταση για το παρόν και το μέλλον ολόκληρου του Συλλόγου αλλά, κατά την προσωπική μου άποψη, μονόδρομο για τη βιωσιμότητα του Παναθηναϊκού. Σκοπός αυτού του εγχειρήματος είναι η συστράτευση όλων των Παναθηναϊκών Δυνάμεων, τόσο των επιφανών φίλων του τριφυλλιού, όσο και των απλών φιλάθλων. Για να γίνει το πρώτο βήμα απαιτείται η παρούσα διοίκηση να παραδώσει την ΠΑΕ, απαλλαγμένη από τα οικονομικά βαρίδια του παρελθόντος.

Παράλληλα, βασική προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι η δημιουργία της Παναθηναϊκής Πολιτείας. Η συστέγαση δηλαδή όλων των τμημάτων του Συλλόγου. Ελπίζω ότι η παρούσα Κυβέρνηση, θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, παραχωρώντας μας με μακροχρόνια μίσθωση το ΟΑΚΑ.

Η επιτυχία του PAO Foundation θα εξασφαλίσει την αυτοχρηματοδότηση όλων των τμημάτων του Συλλόγου, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, όπου η ομάδα δεν είναι δέσμια κανενός προσώπου / παράγοντα και αντίστροφα ο παράγοντας δε γίνεται δέσμιος του Συλλόγου. Σε αντίθεση με τους άλλους συλλόγους, οι Παναθηναϊκοί θέλουμε να είμαστε ανεξάρτητοι και δεν επιθυμούμε σε καμία περίπτωση να μας χαριστούν χρέη, γήπεδα ή και… τίτλοι.

Θέλω να πιστεύω ότι αφενός μεν οι επιφανείς Παναθηναϊκοί, αφετέρου δε ο απλός κόσμος, θα ανταποκριθούν άμεσα και με θέρμη στο κάλεσμα μας, δείχνοντας ουσιαστικά εμπράκτως την αγάπη τους για τον Παναθηναϊκό. Σε αντίθετη περίπτωση, είμαι υποχρεωμένος να επανεξετάσω τη θέση και την εμπλοκή μου στα δρώμενα της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Ξεκαθαρίζω ότι η ειλικρινή πρόθεση μου δεν είναι να αναλάβω προσωπικά την ΠΑΕ, ούτε καν να τη διαχειριστώ, πόσο μάλλον δε να επωμιστώ τις οικονομικές αστοχίες των προηγούμενων ετών. Πέραν τούτου, το ομιχλώδες και σκοτεινό τοπίο του ελληνικού ποδοσφαίρου, όπως έχει διαμορφωθεί εδώ και χρόνια, ούτε το γνωρίζω, ούτε επιθυμώ να το μάθω.

Μοναδική πρόθεση μου είναι να αποτελέσω το θεματοφύλακα της Παναθηναϊκής Ιδέας, έχοντας ως προίκα τη σπουδαία πορεία της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού τα τελευταία τριάντα χρόνια, που μου δημιουργεί την ηθική υποχρέωση να δώσω τη μάχη για την αναγέννηση του Συλλόγου.

Εντός του Οκτωβρίου θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τον πλήρη στρατηγικό σχεδιασμό και τον τρόπο υλοποίησης αυτής της πρωτοβουλίας, ώστε να διαπιστώσουμε αν προκύπτουν οι απαραίτητες οικονομικές προϋποθέσεις για την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος σε όλα τα επίπεδα.

Ευελπιστώ ότι σύντομα θα τραγουδάμε ξανά όλοι μας «Πρωταθλητή σε όλα τα σπορ παντοτινέ»!