ΕΟΕ: Κάνει πίσω ο Κούβελος για να επιστρέψει η σταθερότητα

Συνεντεύξεις - Προεκτάσεις Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2017 18:13
ΕΟΕ: Κάνει πίσω ο Κούβελος για να επιστρέψει η σταθερότητα

Ο Ισίδωρος Κούβελος γνωστοποίησε τον πρόθεσή του να αποσυρθεί από την διεκδίκηση της προεδρίας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, προκειμένου να δοθεί τέλος στην αναταραχή. 

Αποσύρει την υποψηφιότητά του για τη θέση του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ο Ισίδωρος Κούβελος, «προκειμένου να διευκολυνθεί η επανένωση όλων των δυνάμεων της ΕΟΕ για το καλό του ελληνικού αθλητισμού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε σχετική επιστολή που απέστειλε στις 6/10 στον υφυπουργό Αθλητισμού, Γιώργο Βασιλειάδη, αναφορικά με την εκκρεμή κατάσταση που επικρατεί στα διοικητικά της ΕΟΕ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο διεξήχθηκαν οι επεισοδιακές εκλογές για ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΟΕ. Μετά από διαμάχες, λιποθυμικά επεισόδια και την απόφαση 10 ομοσπονδιών να μην ψηφήσουν, ο Σπύρος Καπράλος πήρε τις 14 εναπομείνασες ψήφους και διατήρησε τον τίτλο του προέδρου της ΕΟΕ. Το αντίπαλο στρατόπεδο, αυτό του Ισίδωρου Κούβελου, κατέθεσε προσφυγή στο ΣτΕ, ζητώντας την ακύρωση της εκλογικής διαδικασίας, κάτι που έγινε δεκτό από το Ανώτατο Δικαστικό Όργανο της χώρας.

Με την επιστολή του κ. Κούβελου, ανοίγει ο δρόμος για την ανάδειξη νέας διοίκησης στην ΕΟΕ και ουσιαστικά φέρνει εκ νέου στην προεδρία τον Σπύρο Καπράλο, ο οποίος θα είναι και ο μοναδικός υποψήφιος. Πάντως δεν αποκλείεται ο κ Κούβελος να είναι υποψήφιος για κάποιο άλλο πόστο στην ΕΟΕ, όπως για την προεδρία της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, στην ηγεσία της οποίας βρισκόταν μέχρι και πριν από επτά μήνες.

Ο κ Κούβελος ζητά από τον κ Βασιλεάδη να μην προχωρήσει στην εξωθεσμική λύση της νομοθετικής ρύθμισης του κενού που υπάρχει στο Καταστατικό της ΕΟΕ για τη θέση του προσωρινού Προέδρου, τοποθετώντας στην θέση αυτή έναν ανώτατο Δικαστικό, σε κάτι δηλαδή που συναινεί και η ΔΟΕ. Κι αυτο γιατί, όπως αναφέρει ο κ Κούβελος, «αυτό θα πλήξει καίρια την αυτονομία του αθλητικού κινήματος, να συζητήσουμε προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας λύσης αποδεκτής από όλους, με αμοιβαίες υποχωρήσεις και με στόχο ένα καλύτερο αύριο».

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:

"Κύριε Υπουργέ,

Έχουν περάσει επτά και πλέον μήνες από την διεξαγωγή των άκυρων εκλογών στην ΕΟΕ για την συγκρότηση της νέας Διοίκησης της σε σώμα και σχεδόν τρεις μήνες από την απόφαση του ΣτΕ που θεώρησε ως μη νόμιμες τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν και δίνοντας την εντολή στην ΕΟΕ για την διεξαγωγή νέων εκλογών.

Όλο αυτό το διάστημα, η Ελληνική Ολυμπιακή και αθλητική οικογένεια της χώρας μας, περιμένει με αγωνία να ολοκληρωθούν, νομίμως αυτή τη φορά, οι προβλεπόμενες από το Καταστατικό διαδικασίες συγκρότησης σε σώμα της Ολομέλειας της ΕΟΕ, διαδικασίες όμως που δυστυχώς ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει.

Είναι γνωστό ότι η ΕΟΕ και εσείς ως ο αρμόδιος Υπουργός της Κυβέρνησης, με την συναίνεση της ΔΟΕ, επιδιώκετε να λύσετε το πρόβλημα του κενού που υπάρχει στο Καταστατικό της ΕΟΕ για την θέση του προσωρινού Προέδρου, με νομοθετική ρύθμιση, τοποθετώντας στην θέση αυτή έναν ανώτατο Δικαστικό αντί να επιλέξετε τον ασφαλή δρόμο της αναλογικής ερμηνείας του Καταστατικού ζητώντας από το αρχαιότερο μέλος της ΕΟΕ να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Η προσπάθεια σας όμως αυτή, είναι σαφές ότι είναι αντίθετη με το πνεύμα του Νομοθέτη, των βασικών αρχών δικαίου αλλά και του ίδιου του Ολυμπιακού Χάρτη και οφείλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα αν δεν συναινέσουν όλα τα μέλη της ΕΟΕ!

Αλλά και αν ακόμα πετύχετε να λύσετε προσωρινά, με την νομοθετική αυτή ρύθμιση, το θέμα του κενού στο Καταστατικό της ΕΟΕ και ο ανώτατος δικαστής συγκαλέσει την επόμενη Ολομέλεια που θα αποτελείται φυσικά από όλα εκείνα τα μέλη, που χωρίς νομικά κωλύματα θα εκπροσωπούν τις Ομοσπονδίες τους, πιστεύετε πως θα έχετε λύσει το πρόβλημα του διχασμού που έχει επέλθει στην αθλητική οικογένεια;

Αλήθεια, τι είναι περισσότερο επιθυμητό για εσάς, την κυβέρνηση και όλους μας τελικά: να γίνουν απλά εκλογές με διασπασμένο το αθλητικό κίνημα ή να βρεθεί μια λύση επανένωσης του μέσα από διαδικασίες δημοκρατικές και νόμιμες;

Και διερωτώμαι κύριε Υπουργέ, μήπως θα ήταν καλύτερα να αφήσουμε πίσω τις όποιες φιλοδοξίες είχαμε όλοι μας και να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και να κάνουμε μία ειλικρινή προσπάθεια εξεύρεσης μιας συναινετικής λύσης για χάρη των χιλιάδων νέων αθλητών που αποτελούν τελικά τα θύματα της κατάστασης αυτής; Σας διαβεβαιώνω ότι αυτό είναι που περιμένουν όλοι και όχι απλά κάποιες νέες εκλογές που θα συντηρήσουν την διάσπαση των μελών της ΕΟΕ!

Στις μη νόμιμες εκλογές της 6ης Φεβρουαρίου, όπως αποφάνθηκε το ΣτΕ, είχα εκφράσει την πρόθεση μου να διεκδικήσω για πρώτη φορά την θέση του Προέδρου της ΕΟΕ, επειδή πίστευα και πιστεύω ακόμα πως, όπως και άλλοι άξιοι συνάδελφοι μου στην ΕΟΕ, έχω και εγώ το δικαίωμα να διεκδικήσω την θέση αυτή μετά την πολυετή μου προσφορά στον χώρο του αθλητισμού! Μια υποψηφιότητα που πολλοί συνάδελφοι μου στήριξαν και τους οποίους ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό!

Επειδή όμως είναι πιθανόν, η απόλυτα θεμιτή κατά τα άλλα, δική μου φιλοδοξία για την θέση του Προέδρου της ΕΟΕ, να έχει αποτελέσει την γενεσιουργό αιτία του διχασμού που ακολούθησε, σας ενημερώνω με την παρούσα επιστολή μου ότι αποσύρω την υποψηφιότητα μου για την θέση αυτή, προκειμένου να διευκολυνθεί η επανένωση όλων των δυνάμεων της ΕΟΕ για το καλό του ελληνικού αθλητισμού.

Κύριε Υπουργέ, επειδή διέκρινα στην προσπάθεια σας επίλυσης του προβλήματος μια ειλικρινή διάθεση συνεργασίας με όλα τα μέλη της ΕΟΕ και επειδή πιστεύω πως η ΕΟΕ διαθέτει άξια στελέχη από όλες τις πλευρές που μπορούν να συμβάλουν θετικά στο έργο της, σας ζητώ να χρησιμοποιήσετε την αποχώρηση μου αυτή από την διεκδίκηση της θέσης του Προέδρου της ΕΟΕ, όχι ως ένδειξη αδυναμίας αλλά ως πρόθεση κατευνασμού των παθών, προκειμένου να φθάσουμε από κοινού σε μία λύση αποδεκτή από όλους και σε μια εποικοδομητική χρησιμοποίηση όλων των ικανών μελών της ΕΟΕ και από τις δύο πλευρές, για το καλό του Ελληνικού αθλητισμού.

Τα μέλη της ΕΟΕ που συμμερίζονται τις πιο πάνω απόψεις και εγώ προσωπικά είμαστε στην διάθεση σας, πριν προχωρήσετε στην εξωθεσμική λύση της νομοθετικής ρύθμισης που θα πλήξει καίρια την αυτονομία του αθλητικού κινήματος, να συζητήσουμε προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας λύσης αποδεκτής από όλους, με αμοιβαίες υποχωρήσεις και με στόχο ένα καλύτερο αύριο".