Σπύρος Καπράλος: Από την αντιπαράθεση, την πλήρωσαν οι Έλληνες αθλητές

Συνεντεύξεις - Προεκτάσεις Κυριακή, 22 Οκτωβρίου 2017 12:45
Σπύρος Καπράλος: Από την αντιπαράθεση, την πλήρωσαν οι Έλληνες αθλητές

Ο Σπύρος Καπράλος στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις εκλογές της ΕΟΕ, μίλησε για την επόμενη ημέρα, έστειλε μήνυμα ενότητας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επουλωθούν οι πληγές.

Ο νέος πρόεδρος της ΕΟΕ, Σπύρος Καπράλος, παραχώρησε συνέντευξη και μίλησε για την επόμενη μέρα στο Ολυμπιακό Κίνημα, είπε πως όλη αυτή την αντιπαράθεση την πλήρωσαν όσοι δεν έπρεπε, δηλαδή οι αθλητές, παράλληλα έστειλε μήνυμα ενότητας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν το προηγούμενο διάστημα.

Η συνέντευξη του Σπύρου Καπράλου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο:

ΕΡ: Πρόεδρε συγχαρητήρια. Επιτέλους οι εκλογές στην ΕΟΕ έφτασαν στο τέλος τους. Ένα τέλος που ήταν ψυχοφθόρο, επίπονο κυρίως, όμως, όχι μόνο για εσάς, αλλά για το σύνολο του ελληνικού αθλητισμού...

«Αυτό ακριβώς είπα και στις πρώτες μου δηλώσεις. Περάσαμε μια μεγάλη περιπέτεια 9 μήνες και τελικά την πλήρωσαν αυτοί που δεν έπρεπε. Δηλαδή οι Ελληνες αθλητές, που προσπαθούν να έχουν ψηλά την ελληνική σημαία κι αυτό το διάστημα δεν είχαν καμία βοήθεια από την πλευρά της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Ελπίζω να είναι μόνο μία άσχημη παρένθεση και να κλείσει αυτό το κεφάλαιο. Από εδώ και πέρα να πάμε ενωμένοι μπροστά και να βοηθήσουμε τον ελληνικό αθλητισμό».

ΕΡ: Σε μια τόσο μεγάλη αντιπαράθεση έχουμε συνήθως νικητές και ηττημένους. Επειδή, όμως, μιλάμε για αθλητισμό, είχαμε μόνο ηττημένους;

«Νικητές είναι όσοι αγαπούν τον αθλητισμό. Οσοι βάζουν πίσω τον προσωπικό τους εγωισμό κι έρχονται εδώ για να δουλέψουν σκληρά όλοι μαζί για να βοηθήσουμε τον ελληνικό αθλητισμό και την Ολυμπιακή Επιτροπή. Οι υπόλοιποι είναι ηττημένοι...».

ΕΡ: Ο ελληνικός λαός λέει: αν ραγίσει το γυαλί δεν ξανακολλάει. Στην περίπτωση της ΕΟΕ ισχύει αυτό;

«Θέλω να πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επουλώσουμε αυτές τις πληγές που δημιουργήθηκαν. Θέλει χρόνο. Είναι λογικό κάποιοι να είναι καχύποπτοι, αλλά θέλω να πιστεύω ότι με τις εκλογές αυτές δώσαμε ένα καλό παράδειγμα, με συναίνεση και ενότητα. Αυτά μαζί θα δώσουν δύναμη στο ελληνικό Ολυμπιακό Κίνημα».

ΕΡ: Αυτό είναι και το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε;

«Ασφαλώς αυτό είναι το μήνυμα. Το έστειλα πριν τις εκλογές, το έστειλα την στιγμή που ήξερα ότι θα είχα εκλεγεί πρόεδρος ό,τι και να γινόταν. Παρόλα αυτά δεν ήθελα να μείνει κανένας απ? έξω. Εγινε αυτή η προσπάθεια, με τη συμβολή και του υφυπουργού Αθλητισμού του κ. Βασιλειάδη, ώστε να μπορέσουμε σήμερα να φτάσουμε στις εκλογές και να προχωρήσουμε μονιασμένοι στο μέλλον».

ΕΡ: Τελικά στην Ισπανία, όπου βρεθήκατε εσείς, ο Ισίδωρος Κούβελος και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, δεν κερδίσαμε μόνο τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες, αλλά και την ενότητα.

«Κερδίσαμε αυτό που χρειάζεται ο ελληνικός αθλητισμός. Μια ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που θα έχει διοίκηση και να μην μας κοροϊδεύει όλος ο κόσμος στο εξωτερικό. Κάτι το οποίο δυστυχώς, ορισμένοι συνάδελφοι το έκαναν πραγματικότητα στο παρελθόν. Σήμερα νομίζω ότι γυρίσαμε σελίδα».

ΕΡ: Είδαμε ότι από τις σημερινές εκλογές απουσίαζαν αρκετοί πρόεδροι ομοσπονδιών. Κάποια μεγάλα ονόματα που κάλλιστα θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε και ως μεγαλοπαράγοντες. Το σχόλιό σας;

«Δυστυχώς αυτοί που αυτοαποκαλούνται μεγάλοι παράγοντες του αθλητισμού, είναι μεγάλοι μόνο στην ηλικία και τα λόγια.»

ΕΡ: Είσαστε υπέρμαχος της φράσης να σηκώσουμε τα μανίκια για να δουλέψουμε. Από την προολυμπιακή περίοδο χάθηκαν 9 μήνες. Τώρα ποιοι είναι οι στόχοι σας;

«Είναι λογικό ότι τώρα πρέπει να δουλέψουμε δύο φορές πιο σκληρά. Ο χαμένος χρόνος δεν γυρίζει πίσω. Αρα από εδώ και πέρα, πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας για να κάνουμε αυτό για το οποίο μας έχουν εκλέξει οι ομοσπονδίες μας και αυτό που περιμένει η αθλητική κοινότητα. Πως θα βοηθήσουμε τους αθλητές μας».

ΕΡ: Με το πρόγραμμα υιοθετήστε έναν αθλητή, έχετε βοηθήσει αρκετούς πρωταθλητές. Τώρα αυτό το πρόγραμμα που βρίσκεται;

«(σ.σ. μας δείχνει τον φάκελο που υπάρχει ήδη στο γραφείο του) Παρόλο που όλοι ήταν μπλεγμένοι στην εκλογική διαδικασία, υπήρχε μια ομάδα ανθρώπων, που δούλευε για να μπορέσει να δώσει βοήθεια στους αθλητές, που τόσο πολύ χρειάζονται. Ετσι έχει  δημιουργηθεί το καινούργιο πρόγραμμα «υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Τόκυο». Ηδη πολλοί από αυτούς έχουν βρει ανθρώπους, οι οποίοι θα τους στηρίξουν και αυτό είναι το παρήγορο σημείο. Από εδώ και πέρα, όμως, πρέπει να τρέξουμε ακόμα περισσότερο».

ΕΡ: Πριν καλά καλά ολοκληρωθούν οι εκλογές θα πρέπει να αναχωρήσετε για την Αρχαία Ολυμπία, που θα γίνει η Τελετή Αφής της Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Μας έχει επηρεάσει η κατάσταση αυτή στην ΕΟΕ;

«Δεν μας έχει επηρεάσει καθόλου. Παρά τα διοικητικά προβλήματα, διεθνώς η τελετή Αφής της Φλόγας που είναι το μεγαλύτερο σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, έχει ακόμα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για όλους τους ξένους. Για πρώτη φορά έχουμε τόσο μεγάλη αντιπροσωπεία από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, που έρχεται με επικεφαλή τον πρόεδρο Τόμας Μπαχ. Ερχονται οι πρόεδροι όλων των Ολυμπιακών Επιτροπών που θα διοργανώσουν στο μέλλον Ολυμπιακούς Αγώνες. Εχουμε τους προέδρους των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Γαλλίας, της Κίνας, της Ιαπωνίας. Από την άλλη πλευρά έρχεται ο πρωθυπουργός της Κορέας, έρχονται μέλη του υπουργικού του συμβουλίου. Ερχονται ο πρόεδρος της κορεατικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Αυτό δείχνει το πόσο μεγάλη σημασία έχει η Αφή της Φλόγας. Για μας τους Ελληνες είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί γίνεται στην Αρχαία Ολυμπία, εκεί όπου όλα ξεκίνησαν και δείχνει έμπρακτα σε όλο τον κόσμο τι έχει προσφέρει η Ελλάδα στο Ολυμπιακό Κίνημα».

ΕΡ: Η Ελλάδα δεν έχει μια θέση στη ΔΟΕ. Είναι ο στόχος σας να γίνεται αθάνατος και από όσα γνωρίζεται έχει πληγεί η εικόνα της Ελλάδας;

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η εικόνα της Ελλάδας επλήγη. Γιατί υπήρχαν και πάρα πολλοί καλοθελητές, οι οποίοι προσπαθούσαν να μεταφέρουν πράγματα, τα οποία μόνο κακό έκαναν στην Ελλάδα. Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, αυτή τη φορά, θα κρίνει σύμφωνα με το τι έχει προσφέρει η χώρα. Θέλω να πιστεύω ότι κάποιος Ελληνας θα είναι σύντομα μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής».